sobota 24. decembra 2011

SEVAK, a. s., Žilina - zase vyvlastňovanie vo verejnom záujme?

Akciová spoločnosť SEVAK zo Žiliny rozosiela podielovým spoluvlastníkom v Kysuckom Novom Meste znova výzvy na odpredaj ich vlastníctva.
Samozrejme, nie za trhovú cenu, ale podľa posudku, ktorý im - tak ako v podstate nejednému inému subjektu v Kysuckom Novom Meste, robí Ing. Vlasta Kolenová.

Posudok zabezpečil Mestský úrad  Kysucké Nové Mesto, ktorého niektorí funkcionári majú na veci aj osobný záujem -  ak nie priamo osobnú zainteresovanosť a účasť.

Vlastníci sú tlačení pod hrozbou vyvlastnenie vo verejnom záujme do uzavretia kúpnych zmlúv,  v ktorých podmienky zase len sú diktátom SEVAK-u, a. s.
V zmysle, že  čím komplikovanejšie sú formulované  body zmluvy, tým väčšia ochrana pre SEVAK pred ich  napadnutím pre prípadné zneužitie neznalosti jednoduchých ľudí bez právnického vzdelania z titulu  porušenia dobrých mravov zo strany kupujúceho.

Dnes, keď má reálnu hodnotu m2 pozemku oveľa vyššiu (odhliadnuc od toho, že ide aj o zastavané plochy, ak sa nemýlim), ponúka =  rozumej: núti SEVAK, spoločnosť, ktorá podniká a  ktorá občanovi nič nedá zadarmo, aby jej občan odpredal svoje vlastníctvo po 16,- E/m2.

Posudok č. 128/2009, na ktorý sa SEVAK, a. s. odvoláva, bol vyhotovený 9. 11. 2009. Už v tom období bola ním vnucovaná cena za m2 podstatne vyššia, ako je preukázateľné z informácie, ktorú členom spoločenstva rozoslalo vedenie.

Už v tom období sa SEVAK, a. s. snažil dosiahnuť vyvlastnenie tých, ktorí mu na základe prvej pôvodnej výzvy odmietli odpredať to, čo im v zmluve uviedol, najmä preto, že chcel zaplatiť extrémne nízku - neadekvátnu cenu.

Z iniciatívy bývalého vedenia Urbárskeho spoločenstva v Kysuckom Novom Meste napokon (bez vedomia a súhlasu "tvrdohlavých") za priamej angažovanosti JUDr. Chovanca ( podľa jeho osobných vyjadrení pred  niektorými orgánmi) bola so SEVAKOM, a. s. uzavretá nájomná zmluva v mene všetkých, ktorí odmietli predať.

Týmto krokom sa zabránilo vyvlastneniu a z druhej strany sa tak poistil spoločný  majetok  do budúcnosti pre záujemcu, kým  bude schopný  v období, pokiaľ  sa SEVAK rozhýbe, oboslať vlastníkov ponukami s o málo vyššou cenovou ponukou  a  získať tak do svojho vlastníctva množstvo podielov, ktoré potom tvrdo zobchoduje - samozrejme, za svoju cenu - so  SEVAKOM, ktorému nakoniec neostane iné východisko , len pristúpiť na jeho dohodu!

Je vhodné pripomenúť, že na príslušnom vyvlastňovacom orgáne Mesta KNM sa konalo nie v súlade so zákonom, čo môžem doložiť príslušnými písomnosťami.

Po mojom upozornení prokuratúry sa vec "akosi utriasla do stratena" a ja som na svoje odvolanie proti vyvlastneniu nedostala od orgánu žiadnu odpoveď.
Prekvapil ma však obsah písomnosti z prokuratúry, kde je uvedené, že sa odovlával JUDr. Chovanec, Ing. Galvánek, Ing. Starinský a p. Kmecová, a na základe ich odvolaní, bolo vyvlastňovanie zrušené - lebo bola dosiahnutá dohoda s vyvlastňovanými a bola uzavretá nájomná zmluva.

Pritom vyvlastňovací orgán sa vyjadril, že o uzavretí tejto dohody o nájme vôbec nevedel!

Ktovie, ako sa manipulovalo s dátumami na písomnostiach - v tomto smere si netreba robiť žiadne ilúzie o čistom priebehu tejto "akcie"!

Zdôrazňujem, že až po tom, ako som ja podala na prokuratúru podnet, pretože v rozpore so zákonom sa nakladalo so spoločným podielovým spoluvlastníctvom pozemkového spoločenstva, začalo bývalé vedenie v rozosielanej písomnosti upozorňovať nielen na nízku výkupnú cenu, ale aj nezákonnosť rozpredaja. Samozrejme, všetko to bolo myslené iba formálne.

Zjavne tu všetci zainteresovaní kalkulovali s absolútnou neznalosťou zákonov bežných ľudí.


Dnes sa znova SVS-inžiniering, s. r.o., Oravská ul. 8557/22, Žilina v mene SEVAK-u znova vyhráža vyvlastňovaním, ak neprijme oslovený  nimi stanovenú cenu.

Hoci dnes už všetci dobre poznajú hodnotu svojej pôdy a dobre vedia, že jej cena je omnoho vyššia. Najmä, ak sa ju snaží získať  akciová spoločnosť, ktorá podniká a z toho, čo na  ich  pozemkoch - pôde plánuje vybudovať,  bude brať  dlhodobo zisky.

Verejný záujem, ktorým sa SEVAK, a. s. oháňa, nebol preukázaný. Ani v prípade, že ide o rozšírenie čistiarne odpadových vôd, ktorá by mala slúžiť občanom Mesta KNM.

V prvom rade v tomto prípade ide o podnikanie a. s. SEVAK - nie o dobročinnú akciu!

A na druhej strane - nik z nás, v mene ktorých bola uzavretá nájomná zmluva, túto SEVAK-u nevypovedal. Mne osobne, ako má byť zo zákona v prípade spoločenstva bez právnej subjektivity, nebolo nič v uvedenom zmysle doručené.

Zmluva, aj keď bola uzavretá protiprávnym spôsobom, je platnou.

Ak sa medzitým objavia nové skutočnosti v tejto súvislosti, možno hovoriť znova len o skrytej korupcii, ktorej obeťou majú byť znova členovia spoločenstva. O korupcii, na ktorej sa podieľajú všetci , ktorí sedia v rôznych orgánoch štátnej i verejnej správy. 

Ak by chcel SEVAK, a. s. konať čestne, tak by vyplatil vlastníkom reálnu súčasnú trhovú hodnotu - aj keby  mu práve nezostalo na vysoké odmeny kadejakých príživníkov v dozorných a iných podobných radách.
Akceptoval by, že sa mu to vráti neskôr.


Zorientovaní vlastníci dnes žiadajú minimálne 25,50 E / m2.

SEVAK, a. s. vnucuje 16,- E/m2.

Všetkým dobre známy vykupovač pôdy  údajne rozosiela ponuky na 16,50 E/m2.

Myslím, že pri jeho vynikajúcich kšeftárskych schopnostiach neskôr predá SEVAK-u, a. s. túto pôdu za dvojnásobok. Pochybujem, že lacnejšie - on je totiž tvrdým obchodníkom!

Alebo má byť tá  ponuka na odkúpenie za cenu 16,50 E/m2 na odpredaj jemu lákadlom v rámci vzájomnej spolupráce so SEVAKOM? Aby SEVAK neprišiel o "česť", že podľahol požiadavkám "akýchsi drotárov"?

Členovia spoločenstva by si mali dobre rozmyslieť, komu odpredajú svoje podiely, aby sa nestal napokon jediným vlastníkom nielen urbárskeho spoločenstva, ale aj množstva iných nehnuteľností v KNM jeden človek! Pretože ľahko by všetkým vnútil odpredať mu za minimum ako väčšinovému spoluvlastníkovi zvyšok urbárskeho majetku! takto sa to, totiž, milí neveriaci Kysuckonovomešťania , robí bežne! Toto sú tie pravé mafiánske praktiky, ošetrené zákonmi, ktoré si "biele goliere" v parlamente navrhli a odhlasovali vo  vlastnom záujme a pre vlastnú bezpečnosť. Tieto riadky neberte ako fikciu - je to, žiaľ, holá skutočnosť!!!

Všetci si musíte byť vedomí, že pri prevodoch podielov v pozemkovom spoločenstve platia zákony a ich neznalosť nikoho neospravedlňuje! Aby ste správne pochopili: ich neznalosť neospravedlňuje len vás! Nie ich! Oni si môžu každú polhodinu interpretovať ktorýkoľvek zákon podľa toho, ako sa im práve hodí.

Hoci formálne neznalosť zákonov neospravedlňuje ani tých, ktorí momentálne majú moc v rukách. Oni však a prostredníctvom sebe podobných dokážu zlikvidovať nielen každé podozrenie voči sebe, ale aj každého, kto na ich konanie upozorní. A nehnusí sa im  likvidovať nielen existenčne, ale ani fyzicky!